Procés de cria

Per tal de garantir una bona qualitat de la carn que us proposem, l’eugassada està criada en pastures d’alta muntanya, a la Vall d’Ordino.

Durant els mesos d’hivern, les eugues pasturen al poble de Llorts quan el temps ho permet, i se’ls-hi dóna una alimentació suplementària quan és necessari (bales d’herba en gran part produïdes pel mateix agricultor). Durant aquests mesos, les eugues estan prenyades. Tindran els pollins a la primavera.

A la primavera, època en la qual les eugues pollinen, aquestes es queden pels camps dels voltants del poble: és fonamental que el ramader pugui vigilar el seu bestiar i estar present si les eugues el necessiten en el moment de parir. A més, s’ha d’assegurar que les eugues s’alimentin correctament per tal de poder alletar els seus petits. D’aquesta manera també, el ramader s’assegura que els pollins mamen bé, i els ajuda a trobar la mama en el cas que els costi. A finals de la primavera, es pugen les eugues a la muntanya per pasturar (Arcalís, Besalí, la Coma del Forat, la Coma de Varilles, el Comís Vell i Les Planes). Hi passaran tot l’estiu.

Cap a principis de la tardor és quan es separen els pollins de les eugues per tal de començar l’engreix d’aquests a fi d’estar comercialitzats en carn de poltre. Durant uns 4 mesos, se’ls tanca a la cort de Llorts per tal de donar-los pinso natural i anar-los engreixant fins que tinguin el pes suficient per estar comercialitzats.